Med vinogradi - trgatev

09. september 2017
Trgatev je čas, ki da vse ali pa vse vzame.

Prišel je čas, ki da vse ali pa vse vzame. Prišel je čas trgatve.

vineyard glamping chateau ramsak

Na krasno, že jesensko obarvano sobotno jutro smo se prebudili pripravljeni in hkrati neučakani, da preverimo kako nas je to leto narava obdarila. 
Hitro je bilo jasno, da je letina odlična. :)

vineyard glamping chateau ramsak

Vsi, ki še niste doživeli utripa trgatve, vas srčno vabimo, da se nam pridružite naslednje leto, kajti dogodek je zares nepozabno doživetje. Vse skupaj se prične ob zgodnjih jutranjih urah, ko rosa še ni zapustila prelepih zelenih gričkov, ki obdajajo posestvo. Sledi zbor prijateljev in gostov našega glamping resorta pred dvorcem Ramšak, kjer najprej zadiši po sveže kuhani kavici, ob dobri volji pa se kaj hitro z vinskimi koški in ostalo opremo odpravimo proti vinogradom. Letos občutno prej kot prejšnja leta, čemur botrujejo številni sončni dnevi in visoke temperature, ki so ugodno vplivale na zorenje grozdja.

vineyard glamping chateau ramsak                                                                     vineyard glamping chateau ramsak

Pa veste kako se pravilno pobira grozdje? Na kakovost bodočega vina močno vpliva tudi ta detajl. Namreč vinograd moramo redno spremljati, da v kolikor pride do gnilega grozdja ali zasledimo pojav gnilobe, le-te še pred trgatvijo poberemo, zdrave pa seveda še pustimo na trsu. Čas trgatve je pri različnih sortah vina najbolje določiti z raznimi analizami, predvsem pa imajo izkušeni vinogradniki ta občutek že nekako prirojen.
Pomembno je, da je časovna pot grozdja do pecljalnika in stiskalnika čim hitrejša, zato pri nas traktor in roke v času trgatve ne počivajo vse do zadnjega grozda. 

Zadovoljni, srečni in ponosni obiralci grozdja, ki svojo s svojo pozitivno energijo zagotovo doprinesejo tudi k kvaliteti vina.

vineyard glamping chateau ramsak

Ker na vreme težko vplivamo, a je hkrati eden ključnih dejavnikov za uspešno trgatev, je dan trgatve težko določiti tudi zaradi nenadnih vremenskih razmer, ki so v jesenskem času precej pogost pojav. Idealno je, da trgatev poteka v suhem vremenu in da vsaj dva dni prej ne dežuje. To je pomembno tudi, ker je delo v vinogradu lahko nevarno, namreč vožnja s traktorjem med trtami in strmim, ozkim ter raznolikim terenom je vse prej kot enostavno manevriranje in zahteva izkušenega voznika z največjo mero pozornosti.

vineyard glamping chateau ramsak

Ob občutkih navdušenosti je vedno prisoten "kanček" zaskrbljenosti, saj dokler ne poskusiš prvega kozarčka vina, nikoli nisi popolnoma prepričan ali je bila odločitev o časovni komponenti pravilna. Cilj vsakega vinogradnika je seveda, da mu uspe ustvariti vrhunsko vino, kar naše letošnje zagotovo zopet bo. ;)

S polnimi prikolicami grozdja, tokrat sladkega rumenega muškata smo se vračali v dvorec Ramšak.

vineyard glamping chateau ramsak

V spretno spletenem gnezdu, ki so ga ptički že zapustili, smo za srečo pustili grozd, da bo tudi prihodnja letina tako bogato obrodila.

vineyard glamping chateau ramsak

Za nami je bil še en uspešen dan. 
Gospodinje so medtem v kuhinji že pripravile bogat jedilnik za vsa lačna usta, ki smo se vrnila iz vinogradov ter sedla za veliko mizo pod krošnjo domačega drevesa. Družabni dogodek se je tako nadaljeval pozno v noč, ko smo zadovoljno utrujeni in s hvaležnostjo v srcu legli k počitku v naše glamping šotore ter uživali v čarobnosti zvezdnega neba.

Rezerviraj svoj šotor in uživaj v sproščenem vzdušju med vinogradi.

vineyard glamping chateau ramsak

.

SLEDITE NAM NA INSTAGRAMU