Nastanek besedice GLAMPING

15. maj 2017
Nova oblika potovanja, ki ima svoje specifike.

Besedica glamping je postala uradna beseda šele desetletje nazaj, leta 2006. Danes na miljone ljudi vpiše to besedico v iskalnike. Zakaj in kaj ta sploh pomeni ter kako je nastala?

kaj je glamping12Chateau Ramsak Jost Gantar (71)

Desetletje nazaj se je beseda "glamping" pojavila pri bolj zahtevnih gostih, ki so kampirali, saj so želeli 
imeti ves luksuz, ki ga ponuja tudi njihov dom in so bili za svoje "kaprice" pripravljeni tudi plačati.
Gostje so po večini zahtevali dostop do sodobne tehnologije, povezava z internetom je bila tako ena izmed osnovnih zahtev. 


Pravtako so pričakovali raznoliko ponudbo dodatnih storitev za razvedrilo, mehkejše in udobnejše postelje, lastno kuhinjo v namestitvah, pa četudi je šlo kdaj v smešne skrajnosti. 
Iz vseh teh raznolikih zahtev in pričakovanj se je počasi pričela ponujati nova oblika kampiranja, t.i. glamping, ki je danes sinonim za glamurozno kampiranje z vsem luksuzom, ki ga ponuja hotelska soba, a v naravi. 


Luksuzno kampiranje pa so že desetletja nazaj zaznamovale bolj edinstvene lokacije, kot sama izkušnja klasičnega kampiranja, saj so bolj zahtevni gostje dajali prednost prav ekskluzivnim lokacijam.


Chateau Ramsak Jost Gantar (135)


Zanimiva je tudi zgodba, ki prihaja iz Združenih držav Amerike, namreč Mary Jane Butters je leta 2004 izdala svojo revijo MaryJaneFarm, kjer je predstavila svoj ranč, na katerem je ponujala nočitve z zajtrkom in svojo ponudbo poimenovala kot glamping izkušnjo. 


Izraz glamping je hitro postal znan tudi zaradi vse več slavnih oseb, ki so želele preživljati svoje oddihe v stiku z naravo, a hkrati uživati v vsem luksuzu hotelske sobe, ki ga le-ta ponuja. Primer še danes znanega festivala, ki so se ga udeleževale slavne osebe je angleški Glastonbury, z začetki v letu 1970.


Danes glamping pomeni glamurozno kampiranje v naravi, z vsem luksuzom, ki ga ponuja tudi dom ali hotelska soba, s poudarkom na najvišjem nivoju storitve. Je nova oblika potovanja, ki ima svoje specifike. 


Namreč, v glamping resortih danes že lahko pričakujemo določen standard, kot je na primer najvišja mera zasebnosti, privatne terase in vroče kadi oz. takoimenovani Jacuzzi, lastno kopalnico z vsemi dodatki, ki jih ima tudi vaš dom, brezžično povezavo z internetom, raznolika izbira v mini-bar/u, kulinarični presežki in še bi lahko naštevali. Je doživetje na najvišjem nivoju in nudi udobje ter ugodje luksuzne namestitve pod zvezdnatim nebom.

V glamping resortih se prepletajo narava, luksuz in butičnost, večina pa v ponudbo tudi že vključuje lokalno kulinariko za piko na i izjemnim doživetjem. Danes je glamping svetovni trend, a standarde za ta način idličinega oddiha v naravi ta trenutek določamo prav vsi mi, ustvarjalci edinstvenih luksuznih glamping resortov, s pomočjo vseh gostov, ki na podlagi svojih želja in pričakovanj sooblikujejo glamping svetovne smernice. 

Izberi edinstveno glamping izkušnjo med vinogradi in izberi svoj glamurozni šotor pod zvezdnatim nebom.

Chateau Ramsak Jost Gantar (138) blog (1)

.

SLEDITE NAM NA INSTAGRAMU